WHR

Określenie typu sylwetki w szczegółach

Wskaźnik WHR (ang. waist-hip ratio) – współczynnik określający typ otyłości związany z rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej, obliczany na podstawie obwodu pasa i bioder.

WHR = P/BP – obwód pasa (cm)

B – obwod bioder (cm)

Przykład: WHR = 116 cm/126 cm = 0,92

WHR równe 0,92 u kobiety oznacza, że występuje u niej otyłość typu androidalnego.

whr
Otyłość androidalna – kształt jabłka

Płeć

WHR

Typ otyłości

Dla kobiet

> 0,85

androidalna – kształt jabłka

< 0,85

gynoidalna – kształt gruszki

Dla mężczyzn

> 0,94

androidalna – kształt jabłka

< 0,94

gynoidalna – kształt gruszki

Otyłość uogólniona – zawartość tkanki tłuszczowej zwiększona we wszystkich częściach ciała.

Uważa się, że układ tkanki tłuszczowej jest ważniejszy niż jego ogólna ilość, gdyż dzięki niemu można oszacować ryzyko takich zaburzeń metabolizmu jak choroby serca, cukrzyca typu 2, kamica pęcherzyka żółciowego. Tłuszcz zgromadzony głównie wokół brzucha (tłuszcz trzewny) powoduje kształt „jabłka”, który łączy się z większym ryzykiem dla zdrowia niż w przypadku osób o kształcie „gruszki”. U tych ostatnich tłuszcz gromadzi się wokół bioder i ud. Typ pierwszy występuje częściej.

Sposób rozmieszczenia tkanki tłuszczowej jest częściowo uwarunkowany genetycznie i częściowo określony przez równowagę hormonalną (poziom estrogenów i testosteronu).

Jeśli masz kłopot z niedowagą, nadwagą, otyłością lub po prostu chcesz się dowiedzieć jakie najlepsze są dla Ciebie proporcje pokarmów w diecie, aby zdrowo się odżywiać - zapraszam do skorzystania z dietetycznej opieki specjalistycznej.

Proporcję masy ciała w stosunku do wzrostu określa wskaźnik BMI

Przykładowy wynik analizy składu ciała z podaniem typu sylwetki wykonany na aparacie Jawon Medical IOI-353 można zobaczyć tutaj.

Autor: Dr Anna Brinken

Zagadnieniami dotyczącymi żywienia zajmuję się od ponad 20 lat. Przez większość tego czasu miały one charakter naukowy. Zainteresowania moje skupiały się głównie wokół jakości białka roślinnego oraz stopnia jego wykorzystania przez żywy organizm w powiązaniu z obecnością w diecie związków antyodżywczych. Zwieńczeniem badań było uzyskanie stopnia naukowego doktora w zakresie oceny wartości odżywczej produktów roślinnych w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie. Oprócz pracy naukowej, zajmowałam się również edukacją młodzieży akademickiej. W 2012 roku uzyskałam kwalifikacje zawodowe dietetyka.

Dodaj komentarz