BMI

Wskaźnik masy ciała w szczegółach

Wskaźnik masy ciała BMI (ang. body mass index) jest prostą metodą możliwą do zastosowania dla każdego z nas. Informuje nas o proporcji naszej masy ciała w stosunku do wzrostu.

Poniżej przedstawiam wzór, aby każdy zaglądający na tę stronę mógł się zorientować czy jego BMI mieści się w normie, czy też wykazuje odchylenia od normy.

bmi

BMI = masa ciała/wzrost2 (kg/m2)

Przykład: BMI= 90/(1,64)2 (kg/m2) = 90/2,69 = 33,5

BMI wynoszące 33,5 oznacza, że u danej osoby występuje średni stopień otyłości.

 Niedowaga < 18,5
 Norma18,5-24,9
 Nadwaga 25,0-29,9
 Otyłość średniego stopnia 30,0-34,9
 Otyłość znacznego stopnia 35,0-39,9
Otyłość bardzo znacznego stopniaod 40

Klasyfikacja otłuszczenia na podstawie BMI [WHO, „Consultation on Obesity”, Genewa 1997]

U sportowców lub osób muskularnych BMI może wskazywać nadwagę, u kulturystów zaś – nadwagę lub nawet otyłość. Dzieje się tak dlatego, że masa mięśniowa stanowi znacznie większy udział wagowy w składzie ciała niż tkanka tłuszczowa. Typ sylwetki lepiej oceniać na podstawie dwóch parametrów – BMI oraz procentu tkanki tłuszczowej.

Tkankę tłuszczową można przeoczyć u osób, które mają niewielką masę mięśniową lub u tych, które częściowo utraciły muskulaturę. Tak dzieje się u osób starszych.

Dlatego wyliczenie samego wskaźnika masy ciała (BMI) nie stanowi wystarczającej podstawy do określenia poziomu metabolizmu człowieka, a tym bardziej do skomponowania odpowiedniej diety. Takie możliwości daje ocena składu ciała metodą impedancji bioelektrycznej (BIA). Więcej na ten temat można przeczytać w zakładce Analiza składu ciała. 

Przykładowy wynik analizy składu ciała z podaniem typu sylwetki wykonany na aparacie Jawon Medical IOI-353 można zobaczyć tutaj.

Typ sylwetki lub otyłości określa się również na podstawie WHR.

Autor: Dr Anna Brinken

Zagadnieniami dotyczącymi żywienia zajmuję się od ponad 20 lat. Przez większość tego czasu miały one charakter naukowy. Zainteresowania moje skupiały się głównie wokół jakości białka roślinnego oraz stopnia jego wykorzystania przez żywy organizm w powiązaniu z obecnością w diecie związków antyodżywczych. Zwieńczeniem badań było uzyskanie stopnia naukowego doktora w zakresie oceny wartości odżywczej produktów roślinnych w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie. Oprócz pracy naukowej, zajmowałam się również edukacją młodzieży akademickiej. W 2012 roku uzyskałam kwalifikacje zawodowe dietetyka.

Dodaj komentarz